Groengekleurd

Steeds meer woningeigenaren kiezen voor duurzaam wonen. Het team van #Groengekleurd brengt in kaart wat haalbare stappen zijn op weg naar een duurzame woning. Vanuit een breed perspectief waarin we zowel de energetische als bouwkundige aspecten belichten en deskundigen op het gebied van o.a. isolatievormen, financiering en subsidies aan het woord komen.

Het team neemt u in #Groengekleurd mee op een realistische weg naar een comfortabele en energiezuinige woning!

Groengek(l)eurd logo

Financieringsmogelijkheden

Het team van Groengekleurd ging op onderzoek om te achterhalen welke financieringsmogelijkheden er zijn om een woning te verduurzamen. Expert Wilbert Schippers van De Hypotheker Leeuwarden legt ons de mogelijkheden hieronder uit.

Wilbert Schippers - De Hypotheker Leeuwarden

Het is als particulier mogelijk om een groene lening te krijgen via de bank. Er zijn bij sommige gemeentes ook duurzaamheidsleningen via de gemeente. Een energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds is ook mogelijk.

In de praktijk merk ik dat veel particulieren kiezen voor een zogeheten EnergieBespaarBudget (EBB). Bij deze regeling is het nog niet noodzakelijk om van te voren precies te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen. Zo kun je het wel meteen bij de financiering van de woning regelen, maar hoef je pas in een later stadium ook echt te kiezen welke maatregelen het beste passen bij je situatie.

Elke woningeigenaar kan hier altijd gebruik van maken. Je kunt dit combineren met de aanvraag van een hypotheek voor de woning, maar bijvoorbeeld ook als woningeigenaar gebruiken bij een verbouwing.

Door de woning te verduurzamen gaan de energiekosten direct omlaag, draag je actief bij aan het milieu, ontstaat er meer wooncomfort en kan de woningwaarde stijgen. Met subsidies en goede financieringsmogelijkheden wordt verduurzamen voor alle woningeigenaren toegankelijk gemaakt.

Er zijn veel mogelijkheden. Tip is vaak om eerst te kijken of de isolatie van de woning verbetert kan worden. Hier kun je als woningeigenaar eigenlijk geen spijt van krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of bijvoorbeeld leidingisolatie. Maar ook HR ++ beglazing en energiezuinige deuren zijn interessant. Als de woning goed geïsoleerd is, wordt het interessant om te kijken naar bijvoorbeeld zonnepanelen om duurzame energie op te wekken.

Ja daar ben je bij het meefinancieren in de hypotheek helemaal vrij in. Er zijn wel andere soorten leningen, zoals Nationaal Warmtefonds, waarbij een aannemer een verklaring moet ondertekenen en aan moet kunnen tonen dat de maatregelen aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Voorwaarde verduurzamen woning

De regelingen zijn alleen bedoeld voor energiebesparende maatregelen. In een hypotheek zet de bank dit in een apart depot. Je kunt dus niet het geld gebruiken om bijvoorbeeld de keuken te verbouwen.

Normaal gesproken mag de hypotheek in basis niet hoger zijn dan 100% van de marktwaarde van de woning. De energiebesparende maatregelen zijn hier een uitzondering op. Je mag 106% van de marktwaarde lenen wanneer die extra 6% wordt besteed aan energiebesparende maatregelen.

Een bedrag tot €9.000,- mag buiten beschouwing gelaten worden voor de berekening van de financieringslast. De geldverstrekker houdt boven dit bedrag wel rekening met je inkomen en gaat toetsen of de hypotheek op basis van het inkomen nog wel haalbaar is.

In 2021 ligt de NHG financieringsgrens op €325.000,-. Uitzondering hierop is het Energiebesparende Budget. Wanneer je 6% extra financiert voor energiebesparende maatregelen, dan ligt de NHG grens op €344.500,-

Hoe werkt het aanvragen van een extra hypotheek voor energiemaatregelen?

Ga in gesprek met je hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur kan een offerte voor je opvragen bij de geldverstrekker.

De hypotheek en het EnergieBespaarBudget moeten bij dezelfde geldverstrekker worden afgenomen. Neem dit dus mee in de voorbereiding bij het financieren van je woning. Er zijn nog een aantal geldverstrekkers die deze optie (nog) niet aanbiedt. 9 van de 10 geldverstrekkers zijn inmiddels gelukkig al wel zo ver.

Bij het EnergieBespaarBudget is het niet noodzakelijk om van te voren aan te geven voor welke verbeteringen je het geld wilt gebruiken. Ook heeft het geen invloed op het taxatierapport.  Hierdoor interessant bij de aankoop van een woning.

Bij Energie Besparende Voorzieningen (EBV), een andere financieringsmogelijkheid met iets andere voorwaarden moet dit bijvoorbeeld wel.

De rente staat gelijk aan de actuele hypotheekrente.

En na goedkeuren hypotheek?

Dat mag als je dat prettig vindt, maar is niet noodzakelijk. Je kunt de facturen bij de bank declareren en aangeven op welk rekeningnummer de bank de factuur uit moet betalen. Het kan dus ook rechtstreeks aan de aannemer uitbetaald worden.

Wat overblijft kun je teruggeven aan de bank. Dit wordt direct afgelost op de hypotheek en verlaagt je maandlast. Banken rekenen vaak geen (of weinig) rente over het gedeelte dat je niet gebruikt om de woning te verduurzamen, maar vraag dit bij de aanvraag altijd even na. Wij zien regelmatig dat woningkopers het EBB meteen aanvragen, ook wanneer er nog geen concreet plan is om een woning te verduurzamen.

Dit varieert per geldverstrekker, dus vraag dit van te voren altijd goed na. Over het algemeen krijg je 2 tot 3 jaar de tijd om de verbeteringen door te voeren.

Meer weten over de mogelijkheden?

Informatie voor Particulieren: Bekijk het NHG Energiebespaarbudget

Informatie voor Financieel Adviseurs: Bekijk de factsheet van het NHG

Groengek(l)eurd logo

Groengek(l)eurd

Eind 2025 wil Perfectkeur een CO2-neutrale onderneming zijn. Wij geloven in rentmeesterschap en daarbij behoort ook de zorg voor natuur en milieu.

Daarom gaan we voortaal groenkeuren, of nog beter gezegd Groenk(l)euren. Zoals het geel en blauw van ons logo samengevoegd groen wordt, zo willen we onze bedrijfsvoering, diensten en producten zo veel als mogelijk vergroenen. Want groengekeurd is Groengekleurd!

Groengek(l)eurde nieuwsberichten!


Vacature: “Epa Adviseur”

Vacature: “Epa Adviseur”   “Epa Adviseur” De functie van een energieprestatie adviseur is geknipt voor iemand met kennis van bouwkunde…

Plant een boom!

Wilt u meehelpen om samen onze wereld groener te kleuren?
Voor slechts € 10,- gaat er een boom de grond in en maakt u de wereld groener en schoner!
Na aanmelding ontvangt u de link naar de app waar u nog veel meer nieuwe dingen kunt ontdekken rondom uw boom zoals de soort en de locatie. Ook ontvangt u een betaallink, wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang van het plantingsproces en krijgt u het groei-garantiebewijs.

En voor iedere boom die u plant, planten wij er ook nog eentje bij!
Zo kleuren we nog sneller groen!

[contact-form-7 id=”27363″]

Goedendag,

Wij helpen u graag om direct te vinden wat u zoekt!


Onze kernwaarden


Perfectie

Perfectkeur, het oog van de meester! Onze naam Perfectkeur zegt het al, perfectie is bij ons slechts een vertrekpunt.

Perfect is niet goed genoeg zolang er nog ruimte is om te verbeteren.

Eigenzinnig

Een vleugje eigenzinnig bijvoorbeeld m.b.t. de ontwikkeling van nieuwe rapportages en unieke inspectiemethoden.

Perfectkeur staat daarom al jarenlang bekend als toonaangevend en grensverleggend op het gebied van bouwkundige inspecties.

Bevlogen

U kunt ons met recht bevlogen noemen. Als landelijk opererende organisatie, dé specialist op het gebied van vastgoed inspecties.

In 15 jaar uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van bouwkundige keuringen.

Betrokken

De grote onderlinge betrokkenheid binnen ons team is de basis voor de relatie met onze klanten.

Dagelijks helpen wij vriendelijk en enthousiast, snel en zorgvuldig, onze particuliere en zakelijke klantenkring. Dat zorgt voor veel trouwe klanten.

Vasthoudend

Wij zijn vasthoudend als het gaat om het leveren van kwaliteit als de constante factor in dienstverlening en eindproducten.

Ondanks het feit dat we een veelzijdig en uiteenlopend pakket aan diensten aanbieden.

Innovatief

Eén van onze belangrijkste kernwaarden is innovatie. Al vele jaren maakt Perfectkeur het onderscheid in de markt, door op veel punten net iets verder te gaan!

Doorgaan met ontwikkelen waar anderen al tevreden zijn.

Gecertificeerd & Betrouwbaar


Ben jij al CO2 neutraal?

Plant snel je eerste boom!