Neem het Energie bespaar advies van Perfectkeur en spaar het milieu en uw portemonnee.

Energielabel woning

€ 329,-

Het is in Nederland verplicht om een energielabel te vermelden in een commerciële advertentie bij verkoop of verhuur van de woning.

Het energielabel maakt dat vergelijkbare woningen op het gebied van duurzaamheid met elkaar kunnen worden vergeleken.

 • Incl. registratie
 • Gecertificeerd
 • Betrouwbaar

Energielabel woning

Onze dienst

Meer over Energielabel woning

Image
Verplicht

Bij verkoop of verhuur

Het energielabel is een verplichting bij verkoop of verhuur van uw woning. Het label is gebaseerd op verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Het geeft meer inzicht over de energieprestaties van een woning. Er is een classificatie in het label van G tot A++++. De letter G staat dan voor zeer energie-onzuinig, de letter A staat voor zeer energie-zuinig.

Image
Tips voor een beter label

Hoe krijgt u een beter energielabel?

Er zijn verschillende manieren om het energielabel van uw woning beter te krijgen, zoals het verbeteren van isolatie, het installeren van energiezuinige verwarmingssystemen, het gebruik van zonnepanelen en het verbeteren van de ventilatie.

Vanuit het label, en eventueel aanvullend advies kunnen wij u helpen bij het identificeren van de meest effectieve maatregelen voor uw specifieke situatie.

Image
Inzicht maakt bewust

Voordelen van een goed energielabel

Een energielabel is niet alleen nodig bij de verkoop of verhuur, maar geeft ook meer inzicht.

 • Door inzicht in het label bent u meer bewust van besparen
 • Een beter label geeft uw woning meer (verkoop)waarde
 • Verbetering van een label kan vaak m.b.v. subsidies
Bestel een energielabel

Wij bellen u voor het maken van een opname

De inhoud van het energielabel

Toelichting op de cijfers

Image
Wat u moet weten

Inzicht in de energieprestatie van de woning

Het doel van een energielabel voor woningen is om potentiële kopers of huurders te informeren over de energieprestaties van een woning, zodat ze een geïnformeerde beslissing kunnen nemen en rekening kunnen houden met de verwachte energiekosten en milieu-impact.

Het kan ook eigenaren van woningen helpen om bewust te worden van mogelijke energiebesparende maatregelen die ze kunnen nemen om de efficiëntie van hun woning te verbeteren.

Het energielabel voor woningen, ook bekend als het energieprestatiecertificaat (EPC) in sommige landen, bevat specifieke informatie over de energie-efficiëntie van een woning. De exacte inhoud kan variëren van land tot land, maar over het algemeen omvat een energielabel voor woningen onderstaande informatie.

 • Energie-efficiëntieklasse: Dit is meestal een kleurgecodeerde schaal met letters (bijvoorbeeld A, B, C, D, E, F, G) die de energie-efficiëntie van de woning aangeeft. Woningen met een A-label zijn doorgaans zeer energiezuinig, terwijl woningen met een G-label minder energiezuinig zijn.
 • Energie-index: De energie-index is een numerieke waarde die de totale energieprestaties van de woning weergeeft. Dit is gebaseerd op het energieverbruik van de woning en kan variëren afhankelijk van de berekeningsmethode die in het betreffende land wordt gebruikt.
 • Energieverbruik: Het label geeft informatie over het geschatte jaarlijkse energieverbruik van de woning, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m²/jaar). Dit helpt potentiële kopers of huurders om de te verwachten energiekosten in te schatten
 • Technische specificaties: Het label kan technische informatie bevatten over de woning, zoals de isolatie, het type verwarmingssysteem, de ventilatie en andere relevante kenmerken.
 • Aanbevelingen: Sommige energielabels bevatten ook aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen die de eigenaar of bewoner kan overwegen om de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren. Deze aanbevelingen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op isolatie, verwarmingssystemen, ramen en deuren, enzovoort.
 • Geldigheidsduur: Het energielabel voor woningen heeft meestal een beperkte geldigheidsduur voordat het moet worden vernieuwd. Dit kan variëren afhankelijk van lokale voorschriften.
Image
Heeft u een label ontvangen?

Uitleg over uw energielabel

Heeft u een energielabel voor uw woning ontvangen en heeft u daar vragen over? Lees dan eerste onze uitgebreide toelichting. In veel gevallen neemt dat uw vragen weg.

Aanvullend

Ook goed om te weten

Image
Landelijke dekking

Van Ameland tot Zuid Limburg

De EP-Adviseurs van Perfectkeur werken door geheel Nederland. En omdat ze verspreid over Nederland wonen, zorgen we er ook nog eens voor dat we zo min mogelijk onnodige kilometers rijden. Dat is efficiënt en minder vervuilend.

Image
Belangrijk om te weten

Dit kost een energielabel

 • Basisprijs van het energielabel is € 329,- incl. BTW
 • Prijzen tot 500m³ inhoud. Meerprijs is € 30,- incl BTW per 100m³ extra
 • Wij hanteren zeer scherpe tarieven voor energielabels. Voor verhuurders, bulkopdrachten, grote en bijzondere objecten kunt u altijd een prijs op maat aanvragen. Mail naar label@perfectkeur.nl

Veelgestelde vragen

Bekijk het overzicht van vragen over het energielabel

Ja, per 1 januari 2022 is het verplicht om de energielabel-klasse te vermelden bij commerciële advertenties wanneer u uw woning wilt verkopen of verhuren. U riskeert als particuliere woningverkoper een boete van € 435,- wanneer u het definitieve energielabel niet vermeld. Voor bedrijven is de boete zelfs € 860,-. In 2021 werd het ontbreken van het energielabel gedoogd door een tekort aan energieprestatie adviseurs.

Per 1 januari 2021 is een energielabel verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Dit moet een officieel goedgekeurd Energielabel zijn dat conform de zogenoemde NTA8800 methode is vastgesteld.

Vanaf 1 januari 2022 is het verplicht om de energieprestatie indicator, oftewel energielabelklasse, te vermelden in de advertentie in commerciële media bij verkoop of verhuur van een woning of utiliteitsgebouw.

Tijdens een afspraak op locatie neemt onze energieprestatie adviseur alle benodigde gegevens op conform de richtlijnen om een energieprestatieberekening te maken. Daarna werkt de EPA-adviseur alle verzamelde gegevens uit in een softwaresysteem voor het maken van alle officiële berekeningen.

Na afronding van de berekeningen en verwerken van de gegevens registreert de adviseur het label bij de centrale landelijke database en u ontvangt van ons het energielabel per e-mail.

De doorlooptijd van opdracht tot ontvangst energielabel is ongeveer 5 tot 10 werkdagen. Dit is afhankelijk per regio.

De procedure is als volgt:

 1. U geeft de opdracht online door.
 2. We maken telefonisch met u een afspraak.
 3. Onze Energieadviseur komt bij u langs op de afgesproken dag en tijd.
 4. Binnen 72 uur ontvangt u het energielabel digitaal via email.

Wanneer u besloten heeft om uw woning te gaan verkopen of verhuren, is het verstandig om zo snel mogelijk een energielabel aan te vragen. U heeft dit verplicht nodig dus hoe eerder u het label aanvraagt, des te eerder kunt u aan de slag met de verkoop/verhuur van uw woning.

Consumenten hebben soms vragen over het certificaat na ontvangst. Dat komt omdat het certificaat is opgesteld door de overheid en veel generieke informatie bevat die mogelijk niet voor u van toepassing is. Perfectkeur kan hier tekstueel niets aan veranderen.

Lees alle uitleg hierover op deze pagina