Uitstel energielabel, nieuwe kansen voor u?

Onverwachte ontwikkelingen energielabel 2021.
U heeft het waarschijnlijk al vernomen in de media. Door een motie van de VVD, die onverwachts de steun kreeg van de CDA, is er gevraagd om uitstel van de invoering van de vernieuwde en per 1 januari verplichte opnamemethodiek van het energielabel. Wij zijn erg benieuwd naar de reactie van de minister Ollongren, temeer omdat zij weet dat dit nieuwe label een instrument is om weer in de pas te lopen met de regelgeving vanuit Europa.

Welke actie de minister wel zal ondernemen is totaal onvoorspelbaar. Zeker met de verkiezingen die dichterbij komen. Het energielabel is overigens al decennia lang een hoofdpijndossier. Sinds de EU in 2002 deze richtlijn aan heeft genomen zijn in Nederland al vele vormen en aanpassingen van het energielabel gepasseerd.

In voorbereiding om u van dienst te zijn.
We zijn ons al enige tijd aan het voorbereiden op de komst van het nieuwe energielabel. Een behoorlijk ingrijpende operatie waar veel mensen en middelen voor zijn vrijgemaakt. Nieuwe planningstools in de maak, inspecteurs in opleiding en we staan klaar om op te schalen op de afdelingen orderintake en planning. De IT afdeling is ingeschakeld om apps en plugins te ontwikkelen waarmee we het u straks gemakkelijk kunnen maken. Alles om u als onze klanten te kunnen bedienen vanaf 1 januari 2021.

Waar we ons wel zorgen over maken is de ‘niet reële’ prijs die de overheid probeert in de markt te zetten. In de media circuleert een prijs van € 190,-. Een bedrag waarvoor in de praktijk geen label opgesteld kan worden. De nieuwe methodiek NTA8800 vraagt namelijk inspecteurs op zeer hoog niveau. Die inspecteurs zouden voor dit bedrag een dossier moeten aanleggen, allerlei gegevens en tekeningen verzamelen of zelfs maken, een opname van gemiddeld 1,5 uur op locatie moeten uitvoeren en daarna nog een opname uitwerken. Dat is onmogelijk voor dit tarief. Dus de prijs van € 190,-, waarover de kamer nu al struikelt, zou minimaal nog € 60-90 hoger moeten worden in de praktijk.

Wat kunt u nu direct doen om elke onduidelijkheid te vermijden?
Laat een energielabel afgeven op uw woning en/of als makelaar bij de woning van uw verkopers. Ook zeker voor de VvE’s en partijen die woningen verhuren is het nu het moment om hierop alert te zijn. Er zijn namelijk nog steeds twee vormen van energielabels die 10 jaar geldig zijn vanaf afgifte.

1. Het doe-het-zelf-label met de officiële naam vereenvoudigd energielabel (VEL). Het is een zeer eenvoudige en daardoor ook beperkte methode. Deze kunt u als particuliere woningbezitter zelf online regelen.

2. De uitgebreide opname met energie-index. Hiervoor komt een inspecteur ter plaatse. Wij helpen u daarmee uiteraard graag verder. Dan heeft u gegarandeerd een kwalitatief hoog label tegen een redelijk prijs. Dit label is dan ook nog tot 2030 geldig.

Perfectkeur actueel, Uitgelicht

Wat kunt u als makelaar verwachten?