Energielabel Woning

 1. Home
 2. Energielabel Woning

Energielabel voor woningen

Een energielabel geeft inzicht in hoe goed uw woning geïsoleerd is en zegt daarmee iets over de energiezuinigheid van uw woning. Daarnaast geeft het label inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van de woning.

Energielabel voor woningen

Verplicht energielabel bij verkoop of verhuur woning

Het is in Nederland verplicht om een energielabel te vermelden in een commerciële advertentie bij verkoop of verhuur van de woning. Dit is een maatregel die erop gericht is mensen meer bewust te maken van de energiezuinigheid van woningen. Een energielabel voor een woning, geeft daar namelijk een duidelijke indicatie bij. Het energielabel maakt dat vergelijkbare woningen op het gebied van duurzaamheid met elkaar kunnen worden vergeleken.

Het energielabel is dus een verplichting als u, uw woning gaat verkopen of verhuren. Het label is gebaseerd op verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen. Het geeft meer inzicht over de energieprestaties van een woning. Er is een classificatie in het label van G tot A++. De letter G staat dan voor zeer energieonzuinig, de letter A staat voor zeer energiezuinig.

Enkele voordelen van het energielabel!?

 • Potentiele besparing energiekosten: 
  Een energiezuinige woning verbruikt minder energie, wat resulteert in lagere energierekeningen. Het bewustzijn wat ontstaat door het energielabel, kan op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren voor huiseigenaren. Ze zullen gaan investeren in het verduurzamen van hun woning.
 • Waardeverhoging van de woning:
  Een gunstig energielabel kan de waarde van je woning verhogen en het aantrekkelijker maken voor potentiële kopers. Dit zal huiseigenaren stimuleren een zo hoog mogelijk label voor hun woning te verwerven.
 • Subsidies en financiële voordelen: 
  In veel gemeenten en regio’s kunnen huiseigenaren door de verbetering van hun energielabel in aanmerking komen voor subsidies en financiële bonussen om energiebesparende maatregelen te financieren.

Aandachtspunten

 • De prijs van het energielabel is € 329,- inclusief btw.
 • Prijzen tot 500m³ inhoud. Meerprijs is € 30,- incl btw per 100m³ extra.
 • NB: Wij hanteren zeer scherpe tarieven voor energielabels. Voor verhuurders, bulkopdrachten, grote en bijzondere objecten kunt u altijd een prijs op maat aanvragen. Mail daarvoor naar label@perfectkeur.nl

Opdracht geven voor
uw energielabel!

Veelgestelde vragen:

Technische Toelichting

Het energielabel is een echt hoofdbreker geworden voor de Nederlandse overheid. Sinds de eerste invoering, onder druk van Europese regelgeving, tot anno 2020 zijn er al diverse varianten de revue gepasseerd. Door de voortdurende kritiek vanuit consumentenorganisaties enerzijds en de Europese wetgever anderzijds is er nog steeds nauwelijks duidelijkheid op dit dossier. Inmiddels is er voor 2021 weer voor een nieuwe lijn gekozen. Vanaf I januari 2021 wordt ook het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. Daarnaast geeft het label inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van het gebouw.

De labelletter op het label wordt bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar (kWh/m 2 .jr). Het primair fossiel energiegebruik (EP2) is de totale hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie.

Vanaf I januari 2021 kunnen dus alleen labels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Deze methode wordt ook gebruikt voor nieuwbouw woningen. Het vaststellen van een energielabel doet een Energieprestatie adviseur (EP-adviseur), die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). De EP-adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse en registreert het label in de landelijke registratiedatabase (www.ep-online.nl).

Woning kopen? Overweeg dan eens een Bouwtechnische Keuring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.