Energielabel (Energie-index certificaat) (BRL9500)

  1. Home
  2. Energielabel (Energie-index certificaat) (BRL9500)

Energielabel (Energie-index certificaat) (BRL9500)

Dit is het energielabel conform de BRL 9500 methode. Het label voor woningen. Informatie over energielabels in de zakelijk markt en bedrijfspanden.

Er wordt vanaf 1-1-2015 geen labelletter, maar alleen een EI ofwel energie-index vastgesteld. Dit getal geeft weer wat de energetische kwaliteit van de woning is.
Dit is noodzakelijk voor het vaststellen van de punten voor de verhuur van woningen.

Het betreft hier een afgemeld label.

De Energie-Index

De Energie-Index is een instrument waarmee het mogelijk is om een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen als alleen de letteraanduiding van een energielabel. Bij een Energie-Index ontvangt de woningeigenaar automatisch een definitief label. Verder worden aan de Energie-Index financiële instrumenten gekoppeld, zoals het woningwaarderingsstelsel. Professionele woningeigenaren, vooral de huursector, gebruiken de Energie-Index. Ze kunnen hiermee de investeringen van hun huizenvoorraad waarderen en bepalen. Het energieprestatiecertificaat en het huidige elabel (uitgereikt tot 1 januari 2015) blijven 10 jaar na opnamedatum geldig.

Bij het afmelden worden vanuit de uitgebreide opname weer de 10 kenmerken afgeleid, waarmee het definitieve label wordt vastgesteld.
Dat hoeft niet meer apart te gebeuren.

Na afmelden is er automatisch een label voor u beschikbaar dat u ook thuisgestuurd krijgt.

Het energielabel is een echt hoofdbreker geworden voor de Nederlandse overheid. Sinds de eerste invoering, onder druk van Europese regelgeving, tot anno 2020 zijn er al diverse varianten de revue gepasseerd. Door de voortdurende kritiek vanuit consumentenorganisatie enerzijds en de Europese wetgever anderzijds is er nog steeds nauwelijks duidelijkheid op dit dossier. Inmiddels is er voor 2021 weer voor een nieuwe lijn gekozen. Vanaf 1 januari 2021 wordt ook het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. Daarnaast geeft het label inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van het gebouw.

De labelletter op het energielabel wordt bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik in kWh per m² per jaar (kWh/m².jr). Het primair fossiel energiegebruik is de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie.

Vanaf 1 januari 2021 kunnen dus alleen energielabels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit doet een Energieprestatie adviseur (EP-adviseur), die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). De EP-adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse en registreert het label in de landelijke registratiedatabase.

Uiteraard voldoen wij aan al de gevraagde eisen en certificeringen!

 

Aandachtspunten

  • Prijzen tot 500m³ inhoud. Meerprijs is € 15,- incl BTW per 100m³ extra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu