Radar uitzending onderstreept belang bouwkundige keuring

Afgelopen week zond televisieprogramma Radar een item uit waarin de “overspannen” situatie op de woningmarkt aan bod kwam. In de huidige woningmarkt is overbieden de standaard geworden. In deze uitzending kwam naar voren dat woningkopers een bod plaatsen zonder voorbehoud van financiering en bouwkundig onderzoek. Dit brengt grote risico’s mee voor de woningkoper, bijvoorbeeld wanneer er achteraf gebreken zijn in de woning.

Als bouwkundig adviesbureau dat jaarlijks duizenden woningen inspecteert, wil Perfectkeur benadrukken hoe belangrijk het is om als woningkoper de conditie van de woning vooraf te weten.

Consequenties afzien van bouwkundige keuring voor woningkoper

Juist nu is het belang van een onafhankelijke inspectie van de woning een noodzaak geworden. Als na het kopen van de woning zich gebreken voordoen, kan dat grote financiële gevolgen hebben. Het overbieden zorgt er voor dat woningkopers vaak onvoldoende geld hebben om deze schade aan de woning te herstellen. Dit kan niet alleen de waarde van de woning verlagen, maar ook leiden tot onveilige situaties of situaties die slecht zijn voor de gezondheid.

Met een bouwkundige keuring kunt u als woningkoper bewijzen dat u aan uw onderzoeksplicht heeft voldaan. Zonder dit bewijs wordt de kans klein dat de schade op de verkoper is te verhalen.

Maak als woningkoper gebruik van uw wettelijke bedenktijd

Gelukkig zijn er mogelijkheden om de woning toch te inspecteren. Door bijvoorbeeld een bouwkundige keuring te plannen vlak na het tekenen van de koopakte. Na het ondertekenen heeft u als woningkoper drie dagen bedenktijd. Wanneer u binnen deze periode een uitgebreid rapport met gebreken en herstelkosten ontvangt, kunt u een weloverwogen keuze maken. Weigert de verkoper hier aan mee te werken? Dan staat u ook sterker als u achteraf gebreken ontdekt. Ook een zogenoemde meeloopkeuring kan een optie zijn. Een bouwkundige loopt dan samen met u door de woning en laat eventuele gebreken zien, u ontvangt alleen geen rapportage.

Hoe kan een woningverkoper claims achteraf voorkomen?

Als woningverkoper bent u verplicht om eventuele gebreken te melden, dit wordt ook wel de mededelingsplicht genoemd. Doet u dit niet? Dan kan de woningkoper de herstelkosten op u verhalen. Wist u het niet, maar had u het wel moeten weten of werkt u niet mee om een keuring tijdig in te plannen? Ook dan bestaat het risico dat u een schadevergoeding moet betalen. Juist in deze markt met overbiedingen neemt de claimbereidheid toe en is een keuring vooraf aan te bevelen, om schadeclaims achteraf te voorkomen.

Acties die wij momenteel ondernemen voor woningkopers

  • Wij gaan de Tweede Kamer vragen om een bouwkundige keuring op te nemen als vereiste als er 10% of meer boven de vraagprijs wordt geboden. Dit biedt zekerheid voor de woningkoper en geldverstrekker.
  • Wij nemen contact op met diverse hypotheekverstrekkers in Nederland om onze krachten te bundelen en woningkopers actief te informeren over de risico’s.
  • Wij zullen verkopend makelaars extra informeren over het belang van een bouwkundige keuring voordat de woning in de verkoop komt.
  • Wij hebben onlangs een nieuwe dienst, de meeloopkeuring, ontwikkeld om het laagdrempeliger te maken om een bouwkundige mee te laten gaan met een woning bezichtiging.

Wat is het beste moment voor een bouwkundige keuring?

  • Bezichtiging; vraag een bouwkundige mee te gaan naar de bezichtiging.
  • Na plaatsen bod: neem een bouwkundige keuring mee als voorbehoud.
  • Direct na tekenen koopovereenkomst: maak gebruik van uw wettelijke bedenktijd van drie dagen en plan op tijd een bouwkundige keuring.