Onderhandelingen bij het kopen van een huis?

Rond de onderhandelingen kopen huis bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat bij de verkoop van een woning het eerst onderhandeld wordt met degene die het eerste bod uitbrengt. Vervolgens wordt dat bod uitonderhandeld. Leidt dat niet tot een overeenkomst, dan mag nummer twee onderhandelen etc. Een bieding kán inderdaad zo verlopen, maar dat hoeft niet per se. Zeker als er de onschuldig ogende bepaling ‘Gunning voorbehoud eigenaren’ staat, moet je op je tellen passen. Het verkoopproces kan dan ineens een stuk minder voorspelbaar worden.

Ook al ben je de eerste die het huis bezichtigt en een bod uitbrengt, dan nog ben je volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars niet in onderhandelingen kopen huis. Je bent pas in onderhandelingen kopen huis als de verkoper op jouw bod reageert. Ondertussen kunnen de bezichtigingen van de te verkopen woning gewoon doorgaan. Niet elke onderhandeling zal immers tot verkoop leiden. Bovendien wil de verkopende partij weten hoe zijn huis in de markt staat. Wel luidt een oude wijsheid in het makelaarscircuit dat eerste bieders doorgaans de beste bieders zijn.

Een verkopende makelaar zal in dat geval over het algemeen tegen andere kijkers zeggen dat het huis ‘onder bieding’ is. Als een van de andere kijkers dan een hoger openingsbod neerlegt, zal de verkopende partij in veel gevallen jou in staat stellen om je eindbod op tafel te leggen. De verkoper mag daarbij niet aangeven wat je concurrent geboden heeft.

Vraagprijs verhogen.

Ook het bieden van de vraagprijs is geen garantie dat de verkoper jouw bod accepteert. De vraagprijs, zo heet het in makelaarskringen, is niets anders dan een uitnodiging tot het doen van een bod. Dat heeft de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege, zo bepaald. De verkopende partij mag zelfs tijdens de onderhandelingen de vraagprijs verhogen. Als jij als mogelijke koper een tegenbod doet dat afwijkt van het vorige bod van de verkoper, dan is diens bod automatisch vervallen en mag hij ook met een nieuwe prijs komen. Daar staat tegenover dat jij als koper ook het recht hebt om tijdens het biedingsproces ineens met een lager bod dan je vorige bod te komen.

Procedure onderhandelingen kopen huis.

Veel misverstanden zijn er ook over de verkoopprocedure. Het komt zelfs in economisch mindere tijden voor dat er onverwacht veel belangstelling voor een huis is. Als de verkopende partij doorheeft dat veel mensen bereid zijn een bod te doen, dan kan besloten worden de verkoopprocedure te veranderen. Dat mag, zelfs als er al met een kopende partij onderhandeld wordt. Dat is bepaald niet leuk voor de potentiële kopers, maar de verkoper heeft er nu eenmaal belang bij een zo goed mogelijke prijs voor zijn huis te krijgen.

Inschrijvingsprocedure.

Vaak wordt in dergelijke gevallen besloten om er een inschrijvingsprocedure van te maken. Alle belangstellenden hebben dan tot een vooraf aan te geven moment (bijvoorbeeld maandag 17.00 uur) de gelegenheid bij de verkopende makelaar een bod in te dienen. Vooral als jij als belangstellende al een goed bod hebt gedaan is dat een uitermate zure gang van zaken. Je loopt immers het risico vele duizenden euro’s meer te bieden dan je concurrenten. Dat voelt dan als geld over de balk smijten, maar je kunt je in dat geval wel troosten met de gedachte dat je dan wel je droomhuis hebt.

Het is uitermate lastig om in dat soort gevallen een goede strategie te bepalen. Je bod hangt onder meer af van hoever je financiële polsstok reikt en de vraag hoe graag je het huis wilt hebben. Ook kan meespelen hoeveel haast de verkopers hebben, of zij al een andere woning gekocht hebben en hoe lang het huis al te koop staat. Zelfs de vraagprijs of iets meer bieden is geen garantie dat jij als aantrekkelijkste bieder uit de bus komt.

De verkoper kan immers een voorkeur hebben voor een koper die geen ontbindende voorwaarden stelt, een bouwkundige keuring achterwege laat of niet moeilijk doet over de opleveringsdatum van de woning. Gunning voorbehoud eigenaren, weet u nog? Ook na zo’n inschrijvingsronde kan een verkoper nog steeds besluiten dat hij het huis niet aan de hoogste bieder verkoopt als hij het beste bod nog steeds te laag vindt. Het huis kan zelfs van de markt gehaald worden, maar het kan ook zijn dat de verkoper met deze of gene gaat dooronderhandelen.

Wanneer heb je dan wel een deal?

Je hebt een mondelinge overeenkomst als de verkoper jouw bod geaccepteerd heeft en beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend. Is er wel een mondeling akkoord, maar zijn de handtekeningen nog niet gezet, dan kan de deal nog steeds stuklopen.

Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je als koper nog een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Daarna kun je als koper alleen nog onder de overeenkomst uit als je met succes een beroep kunt doen op de ontbindende voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.