Dit is manier waarop we de funderingsproblemen
in Nederland moeten aanpakken
Jaren geleden zagen we het al aankomen, maar niemand sprak er over. En nu spreken we er over maar willen we het probleem liever niet meer zien. Funderingsproblematiek in Nederland kent een lange historie maar beleeft nu weer een opleving. Mede oorzaak van deze opleving is waarschijnlijk de klimaatverandering. Die is namelijk niet alleen merkbaar boven de grond, ook onze fundering ondervindt er de gevolgen van.
Funderingsdilemma
Vandaar ook dat de laatste jaren het onderwerp funderingsproblematiek weer helemaal op de agenda is komen te staan. Vooral de politiek begint zich te realiseren wat de gevolgen van dit probleem zijn. Tegelijkertijd ziet ‘Den Haag’ dat alles rondom funderingen gepaard gaat met een enorm dilemma, het funderingsdilemma.
Dat funderingsdilemma is de keuze tussen twee kwaden: blijven we wonen in een huis dat langzaam maar zeker onbewoonbaar wordt of lossen we het probleem op met (veelal) enorm hoge kosten?
Op dit moment kiezen veel huizeneigenaren nog voor de eerste optie. Niet verwonderlijk want de huizenmarkt is momenteel zo overspannen dat huiseigenaren weten dat hun woning zelfs met een funderingsprobleem toch wel verkocht wordt. We sluiten collectief onze ogen en denken ‘het zal mijn tijd wel duren’. Maar die tijd wordt alsmaar korter en steeds meer woningen komen dichterbij het moment dat herstel onvermijdelijk wordt. Op de kaart rechts wordt de ‘funderingsproblemen-dichtheid’ weergegeven.
Jaren geleden zagen we het al aankomen, maar niemand sprak er over.
En nu spreken we er over maar willen we het liever niet meer zien.
Eén ding is zeker, een funderingsprobleem los je niet op met praten. Niet op het nog wat ‘ver van mijn bed’ nationaal niveau en al helemaal niet als het om ‘echte’ situaties in de regio, wijk of zelfs enkel gebouwenblok gaat. Natuurlijk moeten beleidsmakers naar de markt als geheel kijken maar daar blijft het niet bij. Het echte werk bij funderingen is op locatie. Met de voeten in de modder.
Meten is weten
Voordat je als huizenbezitter uit je huis moet omdat de “benedenverdieping er uit moet” vanwege funderingsherstel, gaat er vaak lange tijd van voorbereiding aan vooraf. Dat begint met goed onderzoek. Vaak is het de huiseigenaar zelf die merkt dat er veranderingen zijn aan de woning. Het meest zichtbare zijn de scheuren in de muren (die overigens niet altijd op funderingsproblemen duiden).
De eigenaar gaat vervolgens een onderzoek aanvragen of, in geval van een aankoop nieuwe woning, zit in het bouwkundige rapport de eerste melding van een mogelijk funderingsprobleem.
Daarna volgen verschillende soorten onderzoek. Het begint met een visuele inspectie. Deze geeft indicatie van waar in de woning de problemen zich voordoen en wat de urgentie voor vervolgstappen is. Als alles er op duidt dat er een urgent probleem is, zal het onderzoek opgevolgd worden door fysiek onderzoek aan de fundering . In dat onderzoek wordt ook gegraven en worden zo nodig monsters genomen. Pas in de laatste stap is het werkelijke funderingsherstel van toepassing.
Tijd voor actie
We staan dus pas aan het begin van veel, heel veel onderzoek dat moet worden uitgevoerd. Gelijktijdig met het praten over herstelfondsen, de oorzaken en regelingen voor gedupeerden, kan al prima gestart worden met onderzoek. Het gaat potentieel om vele honderdduizenden woningen waar mogelijk een funderingsprobleem speelt. Dat vraagt dus veel tijd én capaciteit vanuit de markt om dat onderzoek kundig en daadkrachtig te verrichten. Geen tijd te verliezen dus, als het gaat om funderingsonderzoek!
Data geeft inzicht
Een groot voordeel van het doen van veel onderzoek bij woningen is dat op grotere schaal meer inzicht verkregen wordt. Alle individuele funderingsrapporten bij elkaar bieden als geheel een bron aan informatie om het probleem beter in kaart te krijgen. De oproep vanuit de politiek om te komen tot een landelijke database voor funderingen is dan ook geheel terecht.
Perfectkeur heeft als bouwkundig onderzoeksbureau in de afgelopen 20 jaar honderdduizenden woningen op bouwkundige staat gekeurd. Al deze informatie is digitaal beschikbaar. Perfectkeur is sinds 2024 ook actief op het gebied van funderingsonderzoek en voegt de informatie uit die rapporten toe aan de bestaande data. Die combinatie maakt het mogelijk om snel nieuwe inzichten te krijgen. Het is een kwestie van tijd dat Nederland beschikt over een nationale database van hoogstaande funderingsdata. Alleen door ‘te doen’ zal die database ook gevuld gaan worden.
Meer weten over Funderingsonderzoek Fase 1? Bekijk onze productpagina