Funderingsproblemen kunnen grote gevolgen hebben voor de stabiliteit en veiligheid van een woning. Daarom is het belangrijk om bij (vermoeden van) funderingsproblemen goed onderzoek te doen. In Nederland zijn er verschillende soorten funderingsonderzoeken beschikbaar, elk met een eigen doel en aanpak. In dit artikel bespreken we de meest gebruikte methoden en geven we inzicht in wanneer je welk onderzoek het beste kunt inzetten.
Wat is het verschil tussen de verschillende funderingsonderzoeken?

De verschillende soorten funderingsonderzoek in Nederland: Wat past bij uw situatie?
Funderingsrisico onderzoek Fase 0
Dit is de eerste stap in het beoordelen van mogelijke funderingsproblemen. Met dit onderzoek wordt een inschatting gemaakt van het risico op funderingsproblemen, zonder dat er ingrijpende boringen nodig zijn. Dit type onderzoek is goed inpasbaar in een aan- en verkooptraject en is primair bedoeld om kopers bewust te maken van een eventueel funderingsrisico voor de woning die ze willen kopen.
Bij een Funderingsrisico onderzoek Fase 0 worden ook op locatie een aantal waterpasmetingen verricht, worden de omgevingsfactoren meegewogen en vindt een visuele inspectie plaats. Alle punten worden vastgelegd in een rapportage met een advies voor de te nemen vervolgstappen.
Wanneer inzetten?
- Bij aankoop van een woning en je als koper meer inzicht wilt krijgen.
- Voor een snelle, kosten efficiënte eerste indicatie.
Voordelen:
- Maakt kopers bewust van een eventueel funderingsrisico.
- Snel en relatief goedkoop (bij Perfectkeur
€ 245,-). - Geen breek- en graafwerk nodig.
- Geeft een duidelijk startpunt voor eventueel verder onderzoek.
Nadelen:
- Geen diepgaande technische analyse dus geen volledig uitsluitsel*.
* Volledige zekerheid is alleen te krijgen bij Fase 2 onderzoek waarbij er gegraven wordt.
Funderingsonderzoek Fase 1
Dit onderzoek gaat verder dan Fase 0 en biedt een verdiepingsslag. Het Fase 1 funderingsonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:
- Desk research: onderzoek naar de historie van de fundering en de bodemgesteldheid in het gebied. Hierbij worden oude bouwtekeningen en bodemkaarten geanalyseerd. Ook wordt (indien beschikbaar) de hoogtekaart onderzocht.
- Visuele inspectie en metingen: Bij dit onderzoek wordt de woning ter plekke geïnspecteerd op zichtbare schade, zoals scheuren en verzakkingen. Met meetapparatuur wordt vastgesteld of er sprake is van scheefstand of hoogteverschillen.
- Omgevingsonderzoek: Hierbij kijkt de inspecteur naar de situatie in de omgeving van de woning. Daarbij wordt zowel de actuele situatie bekeken als ook onderzoek gedaan naar eventuele activiteiten in de omgeving uit het verleden (zoals bijv. bouwprojecten) die funderingsproblemen zouden kunnen hebben veroorzaakt.
Alle onderdelen krijgen een uitgebreide rapportage inclusief tekeningen (plattegrond van de woning) en meetwaardes. Uiteraard ook wordt alles voorzien van een op maat advies. Het rapport van een Fase 1 funderingsonderzoek wordt gebruikt door de onderzoekers die een eventueel Fase 2 onderzoek gaan uitvoeren.
Wanneer inzetten?
- Als aanvulling op Fase 0 om bestaande gegevens te verzamelen.
- Bij zichtbare schade of verzakkingen.
- Om te bepalen of verder technisch onderzoek nodig is en zo ja, op welke punten.
Voordelen:
- Geeft waardevolle achtergrondinformatie.
- Relatief snel uit te voeren zonder fysieke ingrepen.
- Directe vaststelling van scheefstand en schade.
Nadelen:
- Geeft geen actuele status van de fundering zelf.
- Afhankelijk van beschikbaarheid van historische data.
- Kosten zijn hoger dan Fase 0 onderzoek (bij Perfectkeur € 1.495,-).
- Doorlooptijd kan oplopen tot 1 maand.
Funderingsonderzoek Fase 2
Dit is een ingrijpender onderzoek waarbij delen van de fundering worden blootgelegd en boormonsters worden genomen om de conditie van het materiaal te beoordelen. Hierbij wordt in sommige gevallen ook de draagkracht van de ondergrond gemeten met een sondeerapparaat. Dit onderzoek is cruciaal om te bepalen of de bodem nog voldoende stevigheid biedt.
Het Fase 2 funderingsonderzoek is omvangrijk en heeft vaak een lange doorlooptijd. Zeker als graafwerkzaamheden niet op eigen terrein kunnen plaatsvinden (bijv. indien de voorgevel van de woning direct aan de stoep grenst), moet veelal ook een vergunning worden aangevraagd.
Wanneer inzetten?
- Bij vermoeden van slappe of inklinkende bodemlagen.
- Bij ernstig vermoeden van funderingsschade.
- Als definitief vastgesteld moet worden of herstel nodig is.
- Bij bouw- of verbouwplannen waarbij de fundering belast wordt.
Voordelen:
- Levert harde meetgegevens over de bodemgesteldheid.
- Objectieve data voor bouwkundige adviezen.
- Zeer gedetailleerde informatie over de staat van de fundering.
- Essentieel voor het opstellen van een herstelplan.
Nadelen:
- Duurder dan bovengenoemde onderzoeken (prijs alleen op offerte).
- Vereist specialistische apparatuur en vergunningen.
- Ingrijpend (graaf- en breekwerkzaamheden)
- Vereist vaak herstelwerk na de inspectie.
Welke volgorde?
Het is verstandig om gefaseerd te werk te gaan en niet direct het meest ingrijpende onderzoek te laten uitvoeren. Een efficiënte aanpak ziet er als volgt uit:
- Funderingsrisico onderzoek Fase 0 – Mogelijke uitkomsten: Geen actie, monitoring, Fase 1 onderzoek
- Funderingsonderzoek Fase 1 – Mogelijke uitkomsten: Geen actie, monitoring, Fase 2 onderzoek
- Funderingsonderzoek Fase 2 – Mogelijke uitkomsten: Geen actie, monitoring, herstel
* Monitoring is het periodiek uitvoeren van de metingen om eventuele veranderingen in de tijd (en de snelheid daarvan) vast te stellen.
Conclusie
Het type funderingsonderzoek dat je nodig hebt, hangt af van de situatie en de mate van onzekerheid over de fundering. Met het Funderingsrisico onderzoek Fase 0 kun je snel en voordelig bepalen of verder onderzoek noodzakelijk is. Vervolgens kunnen meer gedetailleerde onderzoeken worden ingezet als de situatie daarom vraagt. Door een logische volgorde aan te houden, bespaar je kosten en voorkom je onnodige ingrepen. De keuze van de volgorde is niet altijd vrijblijvend. Een fase 1 onderzoek moet bijvoorbeeld altijd plaatsvinden voordat een Fase 2 onderzoek uitgevoerd kan worden.
Komt het uiteindelijk tot de beslissing van herstel van de fundering, dan heeft u deze voorgaande onderzoeken nodig. Voor een juiste aanpak van het herstel heeft u immers alle metingen nodig en moet u weten waar in de woning het herstel moet plaatsvinden. Herstel is veelal erg kostbaar, er komt veel tijd bij kijken en kost de nodige tijd qua voorbereiding en uitvoering. Dat maakt de funderingsproblematiek zo ingrijpend.
Heeft u vragen over welk onderzoek voor u geschikt is? Neem dan contact op met Perfectkeur.
Neem geen risico
Een huis kopen is een grote investering. Door goed onderzoek te doen naar de staat van de fundering kun je vervelende (en kostbare) verrassingen voorkomen. Blijf alert op de signalen, schakel experts in wanneer nodig en zorg dat je weet wat je koopt. Zo bouw je letterlijk een stevig fundament voor je toekomst.
Besluit je grondig te werk te gaan voordat je een aankoop doet, kies dan voor een goed opgeleide inspecteur. Bijvoorbeeld een inspecteur die is aangesloten bij de Nationale Alliantie Fundering Onderzoek, de NAFO. Ook Perfectkeur is hierbij aangesloten en daarmee een betrouwbare partner voor funderingsonderzoek.