Hier zijn enkele samenvattende tips voor kopers in de huidige woningmarkt:

  1. Maak slim gebruik van de wettelijke bedenktijd van drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst om een bouwkundige keuring in te plannen.
  2. Zorg ervoor dat u het bouwkundige rapport binnen maximaal 48 uur na de inspectie ontvangt.
  3. De wettelijke bedenktijd begint om 0.00 uur op de dag nadat u een exemplaar van de getekende koopovereenkomst heeft ontvangen.
  4. Een bouwkundige keuring is belangrijk om een visuele indruk te krijgen van de staat van de woning en mogelijke verborgen gebreken te ontdekken.
  5. Het rapport geeft een indicatie van de kosten, inclusief noodzakelijke kosten, termijnkosten en verbeterkosten, om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Door deze stappen te volgen, kunt u met meer vertrouwen uw droomwoning kopen zonder onaangename verrassingen achteraf.

Er zijn op dit moment signalen in de woningmarkt dat de voorkeur bij verkopers met name uitgaat naar een koper die geen bouwkundige keuring opneemt als ontbindende voorwaarde. Begrijpelijk, want zo heeft de verkoper meer zekerheid. Maar hoe maakt u als koper een weloverwogen keuze bij het kopen van een woning?
Wij geven tips hoe u toch een bouwkundige keuring laat uitvoeren om grote verrassingen achteraf te voorkomen.

Maak gebruik van wettelijke bedenktijd!

Maak slim gebruik van de mogelijkheid om een bouwkundige keuring in te plannen tijdens de wettelijke bedenktijd van drie dagen na tekenen koopovereenkomst. Houd er bij het inplannen van de afspraak rekening mee dat u het rapport binnen maximaal 48 uur na de opname ontvangt.

Tip: Geef bij het inplannen van een bouwkundige keuring aan dat u gebruik maakt van uw bedenktijd.

Wanneer gaat de wettelijke bedenktijd bij een koopcontract in?

De wettelijke bedenktijd gaat in om 0.00 uur na de dag waarop u als koper een exemplaar van de getekende koopovereenkomst heeft ontvangen.

Voorbeeld: wanneer u de door beide getekende koopovereenkomst op maandag om 13:00 uur ontvangt, gaat de bedenktijd in op dinsdag 0.00 uur. De bedenktijd loopt af op donderdag 23:59 uur.

Deze wettelijke bedenktijd is er om u als woningkoper te beschermen. Zeker in de huidige woningmarkt, is het belangrijk om tijd te krijgen om verder onderzoek te doen of de woning ook echt past bij uw situatie. Zo is extra onderzoek naar de bouwkundige staat van de woning ook in deze periode heel belangrijk.

Waarom is een bouwkundige keuring belangrijk?

Met een bouwkundige inspectie krijgt u op hoofdlijnen een visuele indruk van de conditie van de woning en voorkomt u onaangename verrassingen. In het rapport staat een indicatie van kosten, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen noodzakelijke kosten, termijnkosten en verbeterkosten.
Een bouwkundige keuring wordt alleen op basis van een visuele inspectie gemaakt. Een inspecteur mag geen schade maken aan de woning, het is immers nog niet uw eigendom. Desondanks komen er vaak verborgen gebreken aan het licht tijdens een inspectie.
Met het rapport maakt u dan ook een weloverwogen beslissing aan de hand van de eventuele risico’s en verwachte kosten van de woning. Zo koopt u met een goed gevoel uw droomwoning!