Rookmelder op elke verdieping verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht op elke etage. Sinds 2003 is dit al verplicht voor nieuwbouw, maar binnenkort dus ook verplicht voor bestaande woningen. Kosten voor ontbrekende rookmelders nemen wij vanaf nu op als direct noodzakelijke kosten in een bouwkundig rapport.

Bouwbesluit aangepast per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is de verplichting van een rookmelder per etage opgenomen in het bouwbesluit voor bestaande woningen. Deze verplichting geldt al langere tijd voor nieuwbouw. De toevoeging aan het bouwbesluit voor bestaande woningen is gedaan op basis van advies van de brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en bouwende partijen in 2020. Het plaatsen van rookmelders vermindert het risico op dodelijke slachtoffers bij een brand. Om gebouweigenaren voldoende tijd te geven om aan deze maatregel te voldoen, is de verplichting pas per 1 juli 2022 ingegaan.

De eisen rondom rookmelders in bestaande woningen is wel iets minder streng dan bij nieuwbouw. Zo hoeven de rookmelders niet aan elkaar gekoppeld worden, of aan het elektriciteitsnet aangesloten te worden. Heeft u nog geen brandmelder op elke verdieping? Bekijk dan hier alle voorwaarden rondom rookmelders in het huidige bouwbesluit.