Onveilig balkon, inspectie verplicht?

Onlangs waren er weer een aantal berichten in het nieuws over de veiligheidsrisico’s bij oudere balkons. Het betreft de balkons van appartementencomplexen die zijn gebouwd in de periode van 1940-1975. Niet alle balkons uit die periode lopen direct een risico, maar een zeer groot gedeelte van deze balkons wel. Het probleem deed zich onlangs voor in Breda en Venlo, terwijl eerder de afgelopen maanden zich ook problemen voor hebben gedaan in Leeuwarden, Groningen en Rijswijk. Een bredere verplichte balkon inspectie wordt daarom steeds vaker bepleit.

Wat is het probleem?

De betonnen balkonvloeren worden gedragen door een stalen constructie. Deze stalen constructie is soms gewoon te zwak uitgevoerd. Of wat ook veel voorkomt is dat het staal is aangetast door roest, waardoor de draagkracht sterk is afgenomen. Na langere tijd kan dit zeer ernstige vormen aannemen en er komt een moment waarop de verzwakking zo groot is geworden dat het fatale gevolgen heeft.

Verplichte balkon inspectie?

Er is een verplichting tot het uitvoeren van een keuring, maar die verplichting is beperkt tot de galerijflats. Daar wordt in het bijzonder aandacht aangegeven omdat bij galerijflats strooizout wordt gebruikt en dat kan dit probleem erg versnellen en verergeren. De bekendheid overigens van deze verplichte keuring is ook nog niet groot waardoor het de vraag is hoeveel galerijflats daadwerkelijk een keuring ondergaan. Maar door de beperkte verplichting vallen heel veel risicobalkons, zoals van portiekflats, buiten deze verplichte keuring.

Informatie aanvragen.

Wilt u meer informatie over de gevaren en een mogelijke inspectie?
Vul dan onderstaand formulier in dan nemen wij contact met u op.
[contact-form-7 id=”11013″ title=”Aanvraag informatie over balkon inspectie”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.