Ventilatie algemeen.

De status van de ventilatie binnen een woning is van toenemend belang. Door allerlei toegepaste vormen van isolatie is de kans steeds groter geworden dat bepaalde maatregelen elkaar juist tegenwerken en de eventuele winst op het ene vlak ten koste gaat van de winst op het andere vlak. Als er namelijk een wijziging optreedt in de ventilatie van de woning heeft dit ten allen tijde direct of indirect zijn uitwerking op andere zaken. Hierbij zijn het met name de bouwkundige, comfortgerelateerde en niet in het minst de gezondheidsaspecten, waarmee in alle voorzichtigheid moet afgewogen worden of de maatregelen wel het gewenste effect hebben. Wanneer uw grotere wijzigingen aanbrengt in de ventilatiestromen van uw woning adviseren wij u ten allen tijde een deskundige te raadplegen. Deze kan een op maat gemaakt advies geven, wat de effecten van de voorgenomen wijzigingen zijn voor deze woning. Kijk op perfectmaatwerk.nl voor meer informatie over aanvullende adviezen.

Ventilatie en luchtvochtigheid.

Het belang van ventilatie is al onder uw aandacht gebracht. Een van de mogelijkheden om te controleren of de ventilatie-eigenschappen van een woning goed zijn is door het meten van het vochtpercentage. Goed monitoren van de luchtvochtigheid kan u naast het positieve effect op de gezondheid ook nog eens een enorm voordeel opleveren voor uw portemonnee.

Financiële aspecten.

Het financiële voordeel is vooral te behalen uit het energieverbruik voor verwarming van de woning. Vochtige lucht verwarmt namelijk een stuk minder snel dan droge lucht. Is de lucht droger dan voelt het comfortabeler aan en is de gevoelstemperatuur ook direct een stuk aangenamer.

Gezondheidsaspecten

Het gezondheidsvoordeel is evenredig en zeker zo belangrijk. Wanneer er te veel vocht (verhoudingsgewijs) in een woning is, kan er een vruchtbare omgeving ontstaan voor organismen zoals huisstofmijt en schimmels. Zoals u ook kunt lezen bij de algemene informatie over ventilatie heeft een
goede balans in het binnenklimaat van uw woning dus hoge prioriteit.

Lees informatie over het standaard energielabel voor woningen.

Meer informatie over het Perfectlabel.

Meer informatie over het uitgebreide energiebesparingsadvies.

Ga naar de bouwkundige Kennisbank voor bijvoorbeeld tips m.b.t. aanbrengen van isolatie.

Terug naar de Kennisbank energiebesparing.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.