Comfort en gevoelstemperatuur.

Comfort is vaak de graadmeter die het stookgedrag bepaaldt. Als de temperatuur niet comfortabel aanvoelt bent u automatisch geneigd de thermostaat iets hoger te zetten. Dit geeft een hogere temperatuur met een nog hogere luchtvochtigheid, die het gevoel van comfort vaak nog vermindert. Daarom is het belangrijk te zoeken naar een balans in uw stookgedrag.

Het binnenmilieu van uw woning staat in sterke relatie met uw stookgedrag. De manier waarop u de woning verwarmt heeft invloed op het binnenmilieu, maar andersom zult u in dit rapport zien dat het binnenmilieu ook weer invloed heeft op uw stookgedrag.

Meer besparen op uw stookkosten?

Tip1: Er bestaat een hardnekkige onduidelijkheid over het feit dat de nachttemperatuur niet te laag moet worden en u beter door kunt stoken ‘s nachts. Dit zou zijn omdat opwarmen in de ochtend veel extra energie zou kosten. Zet de thermostaat dus op tijd laag; het liefst al een uur voordat u gaat slapen of de deur uit gaat op 13-15 graden. Het huis koelt dan niet te extreem af en warmt zonder veel extra energie weer op. Dit kan 42 euro per jaar besparen. Let op: Bij een huis wat is gebouwd na 1994, is het beter de thermostaat in de nacht op dezelfde temperatuur te houden Deze huizen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak vloer- of wandverwarming

Tip2: Door uw thermostaat overdag 1 graad lager te zetten, bespaart u al zeven procent op het totale energieverbruik van verwarming.

Tip3: Neem een digitale thermostaat. Deze kunt u volledig voorprogrammeren. U vergeet ’s avonds of bij vertrek niet meer de thermostaat lager te zetten en u komt ’s morgens in een heerlijk warme ruimte. Zo combineert u comfort met een vermindering van het energieverbruik.

Lees informatie over het standaard energielabel voor woningen.

Meer informatie over het Perfectlabel.

Meer informatie over het uitgebreide energiebesparingsadvies.

Ga naar de bouwkundige Kennisbank voor bijvoorbeeld tips m.b.t. aanbrengen van isolatie.

Terug naar de Kennisbank energiebesparing.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.