Overheid: over 5 jaar uw kantoor uitgezet

Vanaf 2023 mag uw bedrijfspand met een slechter energielabel dan C niet meer gebruikt worden. Kantoren met label D tot en met G moeten verbeterd of gesloopt worden. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van minister Blok (Wonen en Rijksdienst). Blok kondigde onlangs deze wettelijke verplichting aan voor eigenaren van die kantoren: hun panden moeten over 5 jaar minstens label C hebben.

Kantoren met energielabel D, E en F

U kunt uw kantoor met energielabel D, E en F zonder bouwkundige ingrepen aanpassen. Soms kan dit al door aanpassingen aan verlichting of andere installaties te volbrengen.

Kantoren met energielabel G

Heeft uw kantoor energielabel G? Dan zijn er wel bouwkundige ingrepen nodig, zoals glas- of dakisolatie. Het aanbrengen van HR++-glas is hiervoor ook een optie en uw installaties vervangen voor energiezuinige installaties verhoogt ook het energielabel.

Kleinere kantoren (tot 100 m2) en monumentale panden krijgen vooralsnog vrijstelling van deze maatregel, maar er zijn geen uitspraken gedaan over de toekomst van deze panden.

Totale investeringskosten die bij dit voorstel horen, worden geschat op ruim 1 miljard euro. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maakte hiervoor een inschatting. Suggestie om deze kosten terug te verdienen voor kantooreigenaren is huurverhoging, maar dat geldt niet voor alle eigenaren. Wanneer kosten niet terugverdiend kunnen worden, kunnen eigenaren weinig anders dan het kantoor te slopen of om daarvoor een nieuwe bestemming te vinden.

Reden van maatregel

De reden voor deze maatregel is het besparen van energie. Momenteel is het al de eis dat bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken, verplicht zijn om energiebesparende maatregelen door te voeren wanneer de terugverdientijd minder dan vijf jaar is. De maatregel levert volgens de overheid vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar op.  Geschat wordt dat de kantooreigenaren hiervoor samen zo’n 860 miljoen euro moeten investeren in energiebesparende maatregelen. Gemiddeld ligt de terugverdientijd  tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.

Sancties

Het kabinet heeft gekozen voor een generieke verplichting voor alle kantoren en niet voor een verplichting die ingaat bij mutatie. Beoogde sancties zijn een dwangsom en het staken van gebruik. Als het aan het kabinet ligt wordt de maatregel overigens in 2030 aangescherpt naar een verplicht A-label, met een uitbreiding naar andere utiliteitsgebouwen zoals hierboven al genoemd.

Meer dan alleen kantoren?

Voorlopig geldt deze maatregel alleen voor kantoren. Er wordt wel gekeken naar de mogelijkheden om deze verplichting bij andere utiliteitsbouw door te voeren. Daarbij kunt u denken aan winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen en musea.

Meer informatie over energielabel voor kantoren. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.