Relatieve luchtvochtigheid.

We hebben het als we over vochtpercentage spreken, meestal over relatieve vochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel procent waterdamp zich t.o.v. de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp in de lucht bevindt bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk. Een waarde van 100% wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.

Buitenshuis kan de relatieve luchtvochtigheid enorm variëren, van minder dan 20% tot 100% Binnen bedraagt de luchtvochtigheidsgraad meestal 40 – 60%. In een geventileerde ruimte kan de vochtigheid afhankelijk van de weersomstandigheden en eventuele verwarming echter ook binnenshuis enkele tientallen procenten afwijken. In de badkamer is de relatieve luchtvochtigheid meestal het hoogst. Als de relatieve luchtvochtigheid de 100% bereikt, zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels. Er ontstaat dan mist, dauw of rijp. In kamers zal de relatieve vochtigheid bij de ramen, waar het vooral ’s winters kouder is, hoger zijn dan in het midden van de kamer. Koudere lucht kan minder waterdamp bevatten dan warmere en zodra het kouder wordt moet er dus waterdamp uit de lucht verdwijnen. Dat gebeurt dan bij een koudere plaats meestal een raam of in een hoek, waar de lucht sterker afkoelt dan elders in een ruimte. De overtollige waterdamp gaat over in druppeltjes (condens) en het raam beslaat.

Comfort en gevoelstemperatuur.

Comfort is vaak de graadmeter die het stookgedrag bepaald. Als de temperatuur niet comfortabel aanvoelt bent u automatisch geneigd de thermostaat iets hoger te zetten. Dit geeft een hogere temperatuur met een nog hogere luchtvochtigheid, die het gevoel van comfort vaak nog vermindert. Daarom is het belangrijk te zoeken naar een balans in uw stookgedrag.

Het
binnenmilieu van uw woning staat in sterke relatie met uw stookgedrag. De manier waarop u de woning verwarmt heeft invloed op het binnenmilieu, maar andersom zult u in dit rapport zien dat het binnenmilieu ook weer invloed heeft op uw stookgedrag.

Lees informatie over het standaard energielabel voor woningen.

Meer informatie over het Perfectlabel.

Meer informatie over het uitgebreide energiebesparingsadvies.

Ga naar de bouwkundige Kennisbank voor bijvoorbeeld tips m.b.t. aanbrengen van isolatie.

Terug naar de Kennisbank energiebesparing.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.