Geef aandacht aan koolmonoxide.

In aansluiting op de voorgaande rapportage over het belang van bewustzijn in het stookgedrag, brengen we u ook graag nog het volgende onder de aandacht. Nog steeds levert koolmonoxidevergiftiging in huis soms dodelijke slachtoffers op. Reden genoeg om er in deze binnenmilieurapportage aandacht aan te geven wat de specifieke risico’s voor deze woning zijn.

Koolmonoxide (CO) ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen door een gebrek aan zuurstof. Onder andere fossiele brandstoffen als olie, kolen, gas en hout bevatten koolstof. Koolmonoxide wordt snel in het lichaam opgenomen en bindt zich 300 maal sneller met het bloed dan zuurstof. Daardoor ontstaat zuurstofgebrek in vitale organen en kunnen slachtoffers van een koolmonoxidevergiftiging overlijden. Deze vergiftiging treedt alleen op in slecht geventileerde ruimten.

Preventieve maatregel algemeen.

Bij diverse doe-het-zelf zaken zijn elektronische koolmonoxidemelders verkrijgbaar. De melder gaat af met een krachtige sirene, bij een te hoog percentage koolmonoxide in de lucht. Middels deze melders bent u al voor een relatief geringe investering zeker dat u ernstige gevolgen van koolmonoxidevergiftiging zoveel mogelijk uitsluit.

Tip: Overweegt u koolmonoxidemelders aan te schaffen? Informeert u dan ook eens naar combinatiemelders die zowel reageren op koolmonoxide als bij beginnende brand. Dat is dubbel zo veilig!

Lees informatie over het standaard energielabel voor woningen.

Meer informatie over het Perfectlabel.

Meer informatie over het uitgebreide energiebesparingsadvies.

Ga naar de bouwkundige Kennisbank voor bijvoorbeeld tips m.b.t. aanbrengen van isolatie.

Terug naar de Kennisbank energiebesparing.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.