Houtrot, de aanleiding en verschijningsvormen.

Schade aan hout veroorzaakt door houtrot is een veelvoorkomend probleem. In woningen manifesteert zich dit probleem het sterkst in oudere huizen. Het probleem komt dan vooral voor bij begane grond en verdiepingsvloeren. De onderliggende oorzaak is vaak optrekkend vocht of een slechte ventilatie in de kruipruimte. Ook bij badkamers en keukens wordt door lekkages langs de kitranden nog al weleens een houten vloer aangetroffen die rot is.

In woningen van die gebouwd zijn tijdens de periode van de woningnood in de jaren 70 en 80 zijn er veel materialen toegepast die kwalitatief ook erg gevoelig zijn voor houtrot. U vindt het probleem dan meestal terug in kozijnen en gevelpanelen. Ook boeiboorden, goten en overstekken zijn erg gevoelig voor het ontstaan van houtrot.

Oorzaken en omstandigheden.

Er zijn 3 noodzakelijke omstandigheden waardoor houtrot kan ontstaan:

Het vochtgehalte van het hout moet boven de 25% zijn.
Het hout moet worden blootgesteld aan zuurstof.
De temperatuur moet boven de 4 graden Celsius zijn.

De schimmels die de daadwerkelijke oorzaak van houtrot zijn, bevinden zich overal in de atmosfeer. Ze moeten echter een vochtige warme plaats vinden om hun nare werk te doen. Als hout nat wordt, maar snel weer droogt, krijgen de schimmels geen kans om te groeien en zich voeden met het hout vezels.

Voorkomen is beter…

Uiteraard is het beste om problemen te voorkomen. Een goed onderhouden laag schilderwerk en een goede omstandigheden met betrekking tot de afwatering en ventilatie voorkomen de meeste problemen. Als het gaat om uw keuken en badkamer dan is het uiteraard erg belangrijk om te zorgen dat de kit- en voegranden goed worden onderhouden.

…dan genezen.

Er zijn reparatiemethoden en -materialen zoals een tweecomponenten epoxy-middel. Wat echter vooral belangrijk is als u gaat repareren is allereerst het oplossen van de oorzaak. Wanneer u gaat repareren en niet de oorzaak oplost zal er rond het gerepareerde gedeelte snel weer een probleem ontstaan.

Bij grotere problemen is reparatie niet altijd mogelijk. Als er teveel van de originele functie van het materiaal is aangetast en/of is verloren gegaan is het houtrotprobleem niet meer te repareren en is alleen (gedeeltelijke) vervanging mogelijk. Twijfelt u over de gevolgen die houtrot heeft gehad voor de
constructie, aarzel dan niet om de hulp van een van onze bouwkundigen in te roepen.

Kijk hier voor meer informatie over een bouwkundige keuring.

Afbeeldingen van houtrot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.