Energiebesparing via computer, tv en andere apparaten.

Als u een computer met de knop uitzet en de stekker blijft in het stopcontact, dan kan het apparaat toch nog stroom verbruiken. Dat geldt ook voor printers, faxen en andere randapparatuur. Als u alle stekkers in een stekkerdoos steekt die een aan/uitknop heeft, kunt u alle apparaten in één keer echt uitzetten.

Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden is jaarlijks vierhonderd tot vijfhonderd vijftig kWh (88 tot 121 euro per jaar). Grofweg de helft kunt u voorkomen door de apparaten echt uit te zetten met de aan/uitknop, of door de stekker eruit te halen.

• Een TV die stand-by staat, blijft energie gebruiken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld computers, batterij-opladers, geluidsapparatuur, printers en scanners.

• ’s Nachts de computer echt uitzetten, bespaart u al tien euro per jaar. Het is niet waar dat computers sneller slijten als u ze vaak aan- en uitzet. Uw computer dag en nacht aan laten staan kost evenveel elektriciteit als een lamp van veertig watt.

• Wanneer u een oplader niet gebruikt, of het apparaat volgeladen is, blijft de oplader stroom gebruiken. Haal opladers dus uit het stopcontact. Denk daarbij aan de kruimeldief, de tandenborstel, mobiele telefoon of batterij-opladers.

• Met een energiemeter of energiekostenmeter kunt u zelf ontdekken hoeveel elektriciteit een apparaat verbruikt en hoeveel dat kost.

Lees informatie over het standaard energielabel voor woningen.

Meer informatie over het Perfectlabel.

Meer informatie over het uitgebreide energiebesparingsadvies.

Ga naar de bouwkundige Kennisbank voor bijvoorbeeld tips m.b.t. aanbrengen van isolatie.

Terug naar de Kennisbank energiebesparing.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.