Handhaving van de regelgeving EPA-U!

We hebben de afgelopen weken vanuit diverse partijen gehoord dat de overheid de regelgeving rondom de energielabels voor utiliteitsgebouwen lijkt aan te scherpen en er sprake is van daadwerkelijk uitgevoerde controles. Tot op heden was er nauwelijks sprake van enige controle en waren er ook nog geen sancties genomen. Veel eigenaren besloten daarom de labelverplichting te negeren. Eerder dit jaar echter gaf de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan dat ze per mei 2016 deze regelgeving nauwlettend zouden gaan handhaven.

Wat zijn de huidige regels?

De regels is dat bij iedere transactie van utiliteitsgebouwen er een energielabel aanwezig moet zijn. Deze verplichting tot het leveren van een energielabel ligt bij de verkopende of verhurende partij. Bij verkoop van vastgoed is dit direct te achterhalen voor de ILT of er een energielabel aanwezig is door een koppeling van de registratie van de transactie in het kadaster en de aanwezigheid van het energielabel at wordt gecheckt in de landelijke database. Bij verhuur is die registratie in het kadaster niet van toepassing dus is handhaving lastiger. Daarvoor heeft het ILT een zogenaamde kliklijn ingesteld.

EPA-U kliklijn voor huurders?

Omdat de verhuurtransacties niet duidelijk zijn vastgelegd in een register is handhaving op deze verplichting heel lastig. De ILT heeft daarom besloten de hurende partij hierbij in te schakelen. Nieuwe huurders hebben de mogelijkheid om eenvoudig online een melding te maken van het ontbreken van een energielabel.

Wat zijn de sancties?

De sanctie bij het ontbreken van een energielabel bestaan uit het opleggen van een bestuurlijke boete. De bedragen van deze boete zijn zeer hoog. Zo’n boete kan oplopen tot €20.250. Eigenaren die van plan zijn hun gebouw te verkopen en geen boete willen riskeren, doen er daarom verstandig aan een gecertificeerd bureau opdracht te geven een energielabel op te stellen. Conform de informatie op de website van het RVO en de ILT is er geen mogelijkheid tot het geven van een waarschuwing. Achteraf kan er na de transactie geen label meer worden opgesteld. Sanctionering geschiedt daarom direct met een boete.

Wat is precies een energielabel zakelijk (epa-u)?

EPA-U staat voor Energie Prestatie Advies Utiliteit. Het is een energielabel voorzien van een advies over de energetische toestand van een utiliteitsgebouw. Hiermee wordt inzicht verkregen in het huidige verbruiken en de eventuele verbeterstappen die er te maken zijn.

Lees meer informatie over een energielabel zakelijk (EPA-U)
Direct offerte aanvragen voor een energielabel zakelijk EPA-U

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.