Marktleider Perfectkeur neemt tijdelijk geen Energielabel opdrachten Woningen aan

Persbericht – Ridderkerk 4 juni 2021
Marktleider Perfectkeur neemt tijdelijk geen Energielabel opdrachten Woningen aan.

Overheid neemt niet voldoende maatregelen om capaciteitstekort energieprestatie adviseurs op te lossen en forse prijsstijgingen in de markt tegen te gaan.

Bouwtechnisch adviesbureau Perfectkeur stelt per 7 juni 2021 een tijdelijke opnamestop voor Energielabel opdrachten. Sinds de verplichting van het Energielabel op basis van NTA8800 is er een enorm tekort aan gecertificeerde energieprestatie adviseurs. Ondanks meerdere indringende gesprekken met het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn structurele oplossingen, voor het voorkomen van lange wachttijden en forse prijsstijgingen,  aangedragen door Perfectkeur niet aangenomen of hebben niet tot resultaat geleid.

Capaciteitstekort energieprestatie adviseurs neemt niet voldoende af
Ondanks toezeggingen de examinering van energieprestatie adviseurs te verbeteren, constateert Perfectkeur dat er nauwelijks nieuwe gecertificeerde energieprestatie adviseurs voor woningen bij komen.  Examenuitslagen duren nog steeds veel te lang, het opleidingstraject is te complex en het bieden van herkansingen krijgt geen merkbare urgentie. Ook de dreiging dat het Energielabel een nieuwe vorm krijgt, zorgt voor onrust over de baangarantie bij nieuwe energieprestatie adviseurs.

Prijzen lopen op in de markt
Door het capaciteitstekort en de grote hoeveelheid aanvragen lopen de prijzen in de markt fors op. Perfectkeur vindt dit een onwenselijke ontwikkeling voor woningverkopers en gaat daar dus niet in mee.

Voldoende capaciteit volgens minister Ollongren
In de brief aan de Tweede Kamer constateert minister Ollongren op 20 april dat er voldoende capaciteit is aan energieprestatie adviseurs. Ondanks het feit dat Perfectkeur met een nieuwe innovatieve werkwijze de capaciteit voor het vaststellen van een Energielabel heeft weten te verdubbelen, heeft Perfectkeur echter zoveel aanvragen ontvangen dat de planning tot eind 2021 momenteel volledig vol zit. Hierdoor neemt Perfectkeur per 7 juni 2021 tijdelijk geen nieuwe Energielabel opdrachten voor woningen aan.

Zonder extra maatregelen vanuit de overheid ziet Perfectkeur op dit moment geen structurele oplossing om lange wachttijden en prijsstijgingen in de markt te voorkomen.                 

Eind persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerrit van der Heide
Telefoonnummer: 088 100 5002
E-mail: pr@perfectkeur.nl

energielabel2021, label2021, Perfectkeur actueel, Uitgelicht, Zakelijk

Wat kunt u als makelaar verwachten?

Menu