Regelgeving 2019

Veranderingen door wet- en regelgeving in 2019

1. Meer lenen voor energieneutraal huis

Voor een ‘Nul op de Meter woning’ (NOM) mag je voortaan maximaal €20.000 extra lenen. Heb je het juiste advies en verkrijg je daarmee een energieprestatiegarantie van 10 jaar bij de NOM woning? Dan is er zelfs de mogelijkheid om €25.000 extra lenen. Het minimale inkomen voor je maximale hypotheek bedraagt wel minstens €33.000 per jaar.

2. Bedrag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt

De maximale koopprijs voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie bedraagt in 2019 €290.000. Je mag maximaal € 17.400 aan energiebesparende maatregelen meefinancieren met NHG. De kosten van de NHG gaan iets omlaag. Je betaalt 0,9% over het leenbedrag.

3. BTW verhoging heeft effect op onderhoudskosten

Isoleren, schilderen, stukadoren en meer van dit soort onderhoud valt onder het BTW tarief van 6%. Dit wordt verhoogd naar 9%. Dit kan aanzienlijke kostenverhogingen met zich meebrengen voor particulieren maar ook in hoge mate voor verenigingen van eigenaars. Als er geen goed zicht is op het onderhoud dan brengt deze wijziging onaangename verassingen met zich mee.

4. Monumenten onderhoudsaftrek wordt subsidie

Als je bewoner of koper van een monument wordt verander er erg veel. De interessante fiscale aftrek wordt vervangen door een subsidie. Wat maakt dat het zicht op je onderhoud alleen maar belangrijker wordt en aantoonbaar moet worden gemaakt met bijvoorbeeld een onderhoudsplan. Kijk voor deze ingrijpende wijziging op de site van de rijksoverheid.

Wat biedt dit voor kansen?

De kansen die het biedt liggen vooral in duurzame producten zoals energieadvies voor woningen en energieadvies voor bedrijven. In het bijzonder dus het NOM (Nul op de meter advies) advies. Maar ook de bouwkundige keuring zal eenvoudiger te adviseren zijn, daar de kopers deze al in hun koopcontract tegenkomen. Dan een beter zicht op het onderhoud met een BOP (Beknopt OnderhoudsPlan) of een MJOP (MeerjarenOnderhoudsplan). Voldoende kansen dus in bestaande producten en diensten.

Doe mee en pak je kans!

Meld je aan en ontvang alle maandelijkse updates in 2019 over het thema “kansen door verandering”
[contact-form-7 id=”25364″ title=”pak je kans!”]