Vragen over betonrot en Kwaaitaalvloeren.

Onderstaand treft u de meest gestelde vragen aan onze bouwkundige helpdesk over betonrot.

Heeft u een andere vraag, dan kunt u deze stellen.

Wij voeren gecertificeerd onderzoek uit naar betonschade / betonrot!

Nog meer informatie over betonrot overzichtelijk gerangschikt!

Waaraan herkent u een Kwaaitaalvloer?

U herkent de Kwaaitaalvloer aan de vorm van de elementen. Vanaf een bepaalde datum zijn polystyreen ‘kopschotten’ toegepast waarin de tekst ‘Kwaaitaalvloer’ is geperst.


Wat is betonschade?

Vloeren waar betonschade of ‘betonrot’ in voorkomt, zijn tussen 1965 en 1981 geproduceerd door de firma’s Kwaaitaal en Manta. In de jaren zeventig moest heel snel en veel worden gebouwd. Om de productie te verhogen, is calciumchloride toegevoegd aan het beton om de vloeren sneller te laten harden. Door die chloride is de wapening in de vloeren gaan roesten en is de draagkracht van de vloer minder geworden.


Als er is op dit moment aan de vloer geen schade wordt geconstateerd, is er dan nog een mogelijkheid aanwezig dat er later alsnog schade ontstaat?

Aangezien de woningen meer dan twintig jaar oud zijn, is het niet waarschijnlijk dat er nog schade ontstaat. Er bestaat één mogelijkheid dat er na meer dan twintig jaar nog wel schade optreedt. Dit zou het geval kunnen zijn als de condities in de kruipruimtes veranderen, zoals de relatieve vochtigheid.


Heeft Kwaaitaal ook andere vloeren geleverd?

Nee. Er zijn wel vloeren die op Kwaaitaalvloeren lijken. Dit zijn de Flevovloeren. Deze vloeren zijn te herkennen aan de naamsvermelding van de fabrikant op de vloer (kopschot). Van deze Flevo segmentvloeren’ zijn geen schades bekend als gevolg van wapeningcorrosie.


Moet je onafhankelijke inspectiebedrijven en gecertificeerde reparatiebedrijven in de arm nemen?

Dit is sterk aan te bevelen. Let hierbij op de garantie die verstrekt wordt. Of deze op de gehele vloer of alleen op het herstelde gedeelte wordt gegeven. Let er tevens op dat het bedrijf van uw keuze werkt volgens de overheidsnorm; CUR aanbeveling 79.


Zijn er nog andere typen vloeren waar chloriden in zijn toegevoegd?

Chloride toevoegingen zijn alleen geconstateerd bij fabrieksmatig geproduceerde Kwaaitaal- en Mantavloeren.


Wat te doen als er al isolatie aan de onderzijde van de vloer is aangebracht?

De isolatie in de vorm van platen of gespoten PUR schuim zullen tenminste bij de ribben moeten worden verwijderd om te kunnen nagaan of schade is opgetreden.


Speelt de relatieve vochtigheid in de kruipruimte nog een rol?

Een hoge vochtigheid en hoge temperatuur versnellen in beginsel het proces van corrosie, ofschoon dit niet altijd de doorslag geeft. In het westen van het land zijn de kruipruimten meestal vochtig; daar doen zich dan ook de meeste problemen voor.


Is een laag schelpen in de kruipruimten een oplossing ter beperking van het corrosieproces?

Nee. De schelpen houden weliswaar vocht uit de bodem tegen, maar vochttoetreding uit de woning blijft bestaan. Hierdoor is er voldoende vocht om de corrosie te laten doorgaan. Het aanbrengen van zeil of ander isolatiemateriaal heeft ook geen zin.


Heeft spouwmuur isolatie effect op het corrosie proces?

Nee. Spouwmuur isolatie heeft geen effect.


Bestaat er risico op schade als er een Kwaaitaal- of Mantavloer als verdiepingsvloer in een woning is toegepast?

Als er nu geen roest wordt geconstateerd, dan is er geen kans op schade.


Kan bij het doorbuigen van de vloer vanwege ernstige constructieve schade ook schade ontstaan aan de muur?

Er ontstaat in beginsel geen constructieve schade aan de bouwmuren. Bij mechanische en chloridenschade treedt er na verloop van tijd roestvorming op. Bij mechanische schade is er beton weggeslagen en de wapening komt bloot te liggen. Alleen het oppervlak roest.


De vloer is al gerepareerd met spankabels. Hoe lang blijft deze constructie in tact?

Als het aanbrengen van de spankabels is uitgevoerd overeenkomstig de CUR-normen, dan moet dit minimaal twintig jaar kunnen houden.


Als er geen kruipruimte aanwezig is, kan er dan een gat in de vloer worden gemaakt?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Dit kan per situatie verschillen. Per geval zal onderzocht moeten worden of het draagvlak nog worden gegarandeerd. Als er in een vloer geen kruipruimte aanwezig is, dan wordt er vaak toegang verschaft via de tuin (gat graven).


Lees meer over Mantavloeren!

Lees meer over Kwaaitaalvloeren!

Bekijk afbeeldingen van schade aan Manta- en Kwaaitaalvloeren!

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Gerben Eeuwes
    20 februari 2021 07:13

    Ik heb een kwaaitaalvloer die in prima conditie is. En heb gedeeltelijk vloerverwarming. In mijn gang en bij de keuken. Ik wilde Tonzon laten aanbrengen omdat je dan ten alle tijden de staat van de vloer kunt zien. Nu zei een specialist in isoleren dat ze met een 6mm boor wel kleine gaatjes willen boren in de ribben om het materiaal vast te zetten. HIJ snapt vaste stelling niet dat boren in kwaaitaal niet kan
    zonder aanwezig vocht of aanwezig rot. En zegt dat je rustig een 10’tal
    Kleine gaatjes maken en daar een plug in slaan. Niets aan de hand. Is dit zo? Stel dit is niet aan te raden. HOE isoleer ik veilig ( voor de vloer) een kwaaitaalvloer???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.